12 de març 2009

The Coasters

Repassant un xic a la velocitat de la llum els meus posts anteriors, m’he adonat molt lacrimògenament que encara no havia parlat ni comentat, ni tant sols pel damunt, aquesta meravellosa banda de Rock & Roll, que em va captivar des de el primer moment que la vaig escoltar. Amor a primera oïda , que se’n diu !.

The Coasters va ser unes de les millors bandes de Novelty o per dir-ho més fàcil senzillament de Rock & Roll. La versatilitat de les seves melodies no te comparació, tal cosa ve donada per la tremenda escola que suposa el carrer i digerir des de petit als grans cantants de R & B de l’Amèrica ,més profunda.
La veu cantant, i mai més millor dit, del gran, gran, gran Carl Gadner , ens ensenya com modular la veu segons el que ens està dient i com afegir-hi notes humorístiques sense caure en el teatre barat i la pesadesa. Això bàsicament és el Novelty , la branca més teatral i irònica del Rock & Roll , i ells, sense dubte, eren els mestres.

El fet que el període que va entre el 1955 i finals dels cinquanta fos dels més creatius del Rock & Roll no és pas casualitat, allà i en aquell moment hi varen coincidir una de la parella de compositors més prolífics i excel•lents del moment; Jerry Leiber i Mike Stoller hi tenen moltíssim a dir sobre el naixement i evolució d’aquest bell ritme musical.

Certament poques son les cançons no composades per aquesta parella les que canten els The Coasters en aquest recull, el que ens permet gaudir a l’hora de l’ interpretació i de la composició.
Aquest fet fa que és molt possible que una mateixa cançó fos interpretada per varios grups del moment, com és el cas del “Yakety Yak” o el “Charlie Brown”, que evidentment que us penjaré, dons son d’himnes del que estem parlant. Afegiré un molt especial “That is the Rock & Roll” amb un prefaci on ens explica com podia haver nascut el rock & Roll segons ells...

Un ex rentador de cotxes, un ex campió de boxa, un ex cantant d’altres bandes i Carl Gadner varen crear el miracle de The Coasters allà pel 1955 amb la indispensable i bàsica col•laboració d’altres dos genis de la composició, i un malalt d’aquesta música us deixa mostra i botó.

PD: Postejo en Dijous perquè demà em serà impossible acostar-me a un ordinador, i jo, de tecnologia, la justa !.

6 comentaris:

Striper ha dit...

Aquest em sonen i tant.

ddriver ha dit...

un altre clase magistral

òscar ha dit...

m'estic creant una carpeta amb les teves recomancions. no és plagi; és aprenentatge!

Mr Towers ha dit...

Leiber & Stoller, Tots drets! Anda que no.

El Yakety Yak el tenia en una d'aquelles entranyables cintes, gravada d'un programa de Flor de Pasión. Ja es veu a venir que els reproductors de cassets aniràn petant poc a poc, i aquí quedarà un patrimoni sentimental de tants i tants perduts parasiemprejamas...

Wl this is Rock'n'roll també em sona molt.

Gran Orbi!

Brian Syrup ha dit...

Muy señor mío

Gracias por su amable disertación en el yoya´n´roll sobre mi humilde comentario... no esperaba menos de su señoría.

No tengo el gusto de conocer a estos Coasters.

Orbison ha dit...

STRIPER
Han sonat a moltes pel·lícules de música de fons i tal i qual....

DDRIVER
Eps !!! compte !!! que alguna d'aquestes estic segur omplirien una pista de ball !!!

ÒSCAR
Home tu !!!, vols dir que hi ha per tant ?

MR. TOWERS
Jo encara tincs mooooooolts casetes d'aquest que diu vostè i que no penso llençar !!!!....on aniriem a paraaar ?

SR. SYRUP

Distinguido sr.

Acopio halago para mi mayor gloria y le exhorto a repetir experiencia donde quiera que vuestra vuhecencia designe.

Mi hunmilde aportación no es nada comparada con su grandeza estilística y literaria, amén de tan excelsa temática.

Disponga de mi atención.

Atentamente.

Roy Orbison